Schwarzwaelder Torte



Składniki:
ciasto:
  • 4 jajka + 4 żółtka
  • 125 g cukru drobnego
  • 80 g mąki
  • 20 g kakao
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła
masa:
  • 1l śmietanki kremówki 30%
  • 70 g cukru waniliowego
syrop cukrowy:
  • 50 ml wody
  • 30 g cukru
  • 20 ml wiśniówki
wypełnienie wiśniowe:
  • 30 ml wiśniówki
  • 300 g wydrylowanych wiśni
dodatkowo:
  • 100 g płynnej czekolady
  • ozdoby do tortów
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Jajka, żółtka i cukier miksujemy razem. Mąkę, kakao i mączkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito, mieszamy razem i łączymy z masą jajeczną. Na koniec roztapiamy masło i dolewamy je do pozostałych składników. Masę wlewamy do dużej, okrągłej formy i pieczemy przez 20 min.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno.
Wodę z cukrem gotujemy i studzimy, następnie mieszamy z wiśniówką.
Wiśnie zalewamy wiśniówką i mieszamy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Ciasto kroimy na 2, 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy syropem cukrowym, następnie rozsmarowujemy płynną czekoladę i czekamy, aż zastygnie. Potem kładziemy wiśnie i przykrywamy wszystko 1/3 śmietanki. Na śmietanę kładziemy następny blat i powtarzamy wszystkie czynności. Ostatni blat nasączamy resztką syropu i cały tort ubieramy pozostałą śmietanką. Ozdabiamy według własnego uznania.

Guten Appetit!!!

Komentarze

Popularne posty