Poffertjes - holenderskie placuszki
Składniki:
- szklanka ciepłego mleka
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- masło lub olej do smażenia
- cukier puder/dżem
Wykonanie:
Do mleka dosypujemy drożdże i mieszamy. W misce mieszamy jajka z mąką oraz solą i powoli dodajemy mleko. Wszystko dokładnie łączymy trzepaczką, usuwając wszystkie grudki, i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min.
Rozgrzewamy patelnię posmarowaną tłuszczem. Łyżką nakładamy niewielkie ilości ciasta i smażymy. Kiedy zarumienią się z jednej strony, odwracamy je i czekamy, aż zarumienią się z drugiej strony. Podajemy jeszcze ciepłe z dżemem lub cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz