Poffertjes - holenderskie placuszki


Składniki:
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • masło lub olej do smażenia
  • cukier puder/dżem
Wykonanie:
Do mleka dosypujemy drożdże i mieszamy. W misce mieszamy jajka z mąką oraz solą i powoli dodajemy mleko. Wszystko dokładnie łączymy trzepaczką, usuwając wszystkie grudki, i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min.
Rozgrzewamy patelnię posmarowaną tłuszczem. Łyżką nakładamy niewielkie ilości ciasta i smażymy. Kiedy zarumienią się z jednej strony, odwracamy je i czekamy, aż zarumienią się z drugiej strony. Podajemy jeszcze ciepłe z dżemem lub cukrem pudrem.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty