Charleston
Składniki:
- 400 g czekolady
- 200 g masła
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 100 g mąki
polewa:
- 100 g czekolady
- 50 g masła
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Całe jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do nich mąkę i ubijamy dalej. Na koniec do misy miksera wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem i ubijamy do całkowitego połączenia. Ciasto wychodzi dość płynne, ale właśnie takie ma być. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Charleston po pieczeniu bardzo przywiera do dna. Czekoladową masę wlewamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy przez 15 minut.
W międzyczasie szykujemy polewę. Łatwiej chyba być nie może. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i od razu wylewamy na ciasto.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz