Charleston

Składniki:
  • 400 g czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
polewa:
  • 100 g czekolady
  • 50 g masła
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Całe jajka razem z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do nich mąkę i ubijamy dalej. Na koniec do misy miksera wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem i ubijamy do całkowitego połączenia. Ciasto wychodzi dość płynne, ale właśnie takie ma być. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Charleston po pieczeniu bardzo przywiera do dna. Czekoladową masę wlewamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy przez 15 minut.
W międzyczasie szykujemy polewę. Łatwiej chyba być nie może. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i od razu wylewamy na ciasto.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty