Małe letnie pavLOVE
Liczba porcji: 6
Składniki:
beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 łyżka octu białego
- szklanka cukru waniliowego
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka aromatu waniliowego
dodatkowo:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- garść malin i borówek
- listki mięty
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka z solą ubijamy na sztywno w mikserze. Dodajemy po kolei kolejne składniki na bezę, cały czas mieszając. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką ziemniaczaną i łyżką formujemy bezy. Aby wszystkie były takiej samej wielkości, kładziemy najpierw po 1 łyżce w miejsce przyszłej bezy (u mnie 3 bezy na jednej blasze), potem kolejno po 1 łyżce i tak do końca masy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 130 stopni. Bezy wkładamy do piekarnika na 90 minut, w połowie można zamienić blachy miejscami.
Tuż przed podaniem śmietankę i mascarpone ubijamy i wykładamy na bezy. Z wierzchu posypujemy owocami i ozdabiamy listkami mięty. Podajemy od razu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz