Torciki bezowe z frużeliną z owoców leśnych
Ilość: 6 torcików
Czas przygotowania: 2h (+ 1,5h na pieczenie)
Składniki:
bezy:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 łyżka octu winnego/soku z cytryny
- 250 g cukru pudru/drobnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
frużelina:
- 500 g mrożonych owoców leśnych (lub wiśni)
- pół szklanki drobnego cukru
- kilka łyżek wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
krem:
- 250 g śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 150 stopni lub 140 stopni (termoobieg). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy ocet winny, miksujemy dokładnie. Po jednej łyżce dosypujemy cukier, ciągle miksując. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie miksujemy. Dwie blachy przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną. Ubite jajka wykładamy na papier w 12 identycznych krążków, pozostawiając między nimi trochę miejsca. Pieczemy przez 45 minut, potem zmieniamy miejscami blachy na kolejne 45 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
W międzyczasie robimy frużelinę. Do garnka wrzucamy zmrożone owoce, cukier i 8 łyżek wody. Podgrzewamy przez 20 minut, kilkakrotnie mieszając. Mąkę ziemniaczaną łączymy z 2 łyżkami wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do owoców. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż się zagęści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krótko przed podaniem ubijamy na sztywno bitą śmietanę razem z mascarpone. Na talerzu kładziemy jeden krążek bezowy, wykładamy na niego bitą śmietanę i frużelinę, wszystko przykrywamy drugim krążkiem bezowym. Ozdabiamy kakao lub listkiem mięty. Podajemy od razu.
Smacznego :)
W międzyczasie robimy frużelinę. Do garnka wrzucamy zmrożone owoce, cukier i 8 łyżek wody. Podgrzewamy przez 20 minut, kilkakrotnie mieszając. Mąkę ziemniaczaną łączymy z 2 łyżkami wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do owoców. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż się zagęści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krótko przed podaniem ubijamy na sztywno bitą śmietanę razem z mascarpone. Na talerzu kładziemy jeden krążek bezowy, wykładamy na niego bitą śmietanę i frużelinę, wszystko przykrywamy drugim krążkiem bezowym. Ozdabiamy kakao lub listkiem mięty. Podajemy od razu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz