Sernik z kremem pomarańczowym
Czas przygotowywania: 1h 20 min. + 40 min. pieczenia
Składniki:
dno:
- 200 g całych ciastek typu Hit, z nadzieniem czekoladowym
- 50 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 500 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
- 125 g drobnego cukru
- 200 ml śmietany 30%
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki aromatu migdałowego
krem pomarańczowy:
- 2 jajka + 2 żółtka
- 90 g drobnego cukru
- 80 g masła
- starta skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 20 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Ciastka z masłem ugniatamy (najłatwiej w mikserze) na w miarę jednolitą masę. Dno tortownicy owijamy papierem do pieczenia i wykładamy równo ugniecione ciastka. Wsadzamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Jajka miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy pozostałe składniki sernika i mieszamy do połączenia. Przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 40 minut, wierzch sernika powinien być sprężysty. Studzimy sernik przez kilka godzin.
W metalowej misce mieszamy trzepaczką jajka, żółtka i cukier. Kładziemy miskę na garnek z wodą i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy jajka będą już ciepłe, dodajemy do nich masło, startą skórkę i sok z pomarańczy. Cały czas mieszając, podgrzewamy nadal w kąpieli wodnej, dopóki krem nie zgęstnieje. Wylewamy krem na sernik i pozostawiamy do zastygnięcia.
Przed podaniem gorzką czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nią sernik.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki
Komentarze
Prześlij komentarz