Tort tiramisu
Liczba porcji: 10 - 12
Czas przygotowywania: min. 1 h (35 min. pieczenia)
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka (200 g) brązowego cukru (może być biały)
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- mocne espresso
- ćwierć szklanki likieru Amaretto
- ćwierć szklanki rumu
krem:
- 500 g serka mascarpone
- 750 g śmietany 30%
- 100 g cukru
dodatkowo:
- pół opakowania podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki kakao
- ozdobna wstążka
Wykonanie:
Piekarnik włączamy na 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywno. Gdy będą już sztywne, dodajemy powoli cukier, nie przerywając ubijania. Do miksera dodajemy żółtka i łączymy. Do miski przesiewamy mąki i tak samo jak cukier łączymy z białkami. Miksujemy szybko tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm (lub 2 nieco mniejsze) smarujemy masłem. Wylewamy do środka masę na biszkopt i wkładamy do piekarnika na ok. 35 min. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Kroimy na dwie części.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej mascarpone i cukier i dalej ubijamy. Espresso łączymy z likierem i rumem.
Na paterę kładziemy jeden blat tortu i nasączamy go mieszanką kawową (ok. 10 łyżeczek, ale to zależy od ilości kawy i blatów; na każdy blat powinno przypaść tyle samo). Na to kładziemy 1/3 masy śmietanowej. Przykrywamy kolejnym blatem i ponawiamy wszystkie czynności. Pozostałą masą śmietany wyrównujemy boki. Cały tort obkładamy biszkoptami, które powinny lekko wystawać nad powierzchnię tortu. W połowie wysokości biszkoptów obwijamy tort wstążką i zawiązujemy ściśle. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. Przed podaniem wierzch posypujemy przesianym kakao.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz