Tarta znad Missisipi
Liczba porcji: 12
Czas przygotowywania: min. 1h (+1h pieczenia)
Składniki:
spód:
- 225 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 150 g masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki wody
farsz:
- 175 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 150 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki
- 500 ml śmietany kremówki
- kakao do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Do miski przesiewamy mąkę i kakao i palcami wcieramy masło. Dodajemy cukier i tyle wody, żeby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie smarujemy formę do tarty tłuszczem i wypełniamy ciastem, obklejając dno i ścianki. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
W międzyczasie szykujemy farsz. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich jajka i przesiane kakao, nadal ucierając. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dolewamy do miksera razem ze śmietaną. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika spód i wylewamy na niego farsz. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy tartę przez 45 minut, dopóki farsz nie stężeje. Pozwalamy tarcie wystygnąć w formie i przekładamy na paterę.
Przed podaniem śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na tartę. Posypujemy kakao i podajemy.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz