Biszkopt czekoladowy z malinami
Liczba porcji: 8 - 10
Czas przygotowywania: 1h + 40 min. (2x40 min.) pieczenia
Składniki:
biszkopt:
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki kefiru + 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego (wanilinowego)
- 50 g gorzkiego kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 duże jajka
- 115 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 500 ml śmietany kremówki (najlepiej sprawdzi się UHT)
- 500 g malin
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą i solą. Kefir mieszamy z wodą i aromatem waniliowym. Kakao wsypujemy do 1/2 szklanki wody i mieszamy dokładnie, aż znikną wszystkie grudki. Jaja roztrzepujemy w misce widelcem. Piekarnik włączamy na 180 stopni.
W misie miksera ucieramy masło. Powoli dodajemy cukier i roztrzepane jajka, nie przerywając miksowania. Dodajemy kakao i mieszamy. Wsypujemy łyżkę mąki, łyżkę kefiru i miksujemy. Powtarzamy do końca mąki i kefiru. Na końcu miksujemy całość do całkowitego połączenia i dzielimy na połowy. Średniej wielkości tortownicę smarujemy masłem i wypełniamy pierwszą połową masy. Pieczemy przez 40 min. (do suchego patyczka). Jeżeli macie dwie identyczne tortownice, możecie piec jednocześnie obie połowy ciasta. Ja mam tylko jedną i musiałam upiec najpierw jedną, a potem drugą w tej samej tortownicy. W takiej sytuacji pamiętajcie, żeby po wyjęciu pierwszej połowy odstawić ją na 20-30 min., wtedy będzie ją łatwiej wyjąć.
Blaty studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Połowę śmietany wykładamy równo na jeden biszkopt, zostawiając trochę odstępu od krawędzi (5 - 10 cm). Śmietanę przykrywamy drugim biszkoptem i dociskamy. Pozostałą śmietanę wykładamy na wierzch. Ozdabiamy malinami i podajemy od razu.
Smacznego!
Źródło: mojewypieki.com
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Jeden z moich ulubionych ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń