Tarta czekoladowa z bitą śmietaną
Składniki:
Baza:
- 350 g mąki
- 150 g cukru (można pominąć)
- 250 g masła
- 4 żółtka ugotowane na twardo i przetarte na tarce
- odrobina masła do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 duże jajka, oddzielnie żółtka i białka
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 g śmietanki kremówki
- kakao do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na normalny obieg (góra-dół). Mąkę, cukier, masło i przetarte żółtka mieszamy i ucieramy na gładkie ciasto. Formę do tarty (najlepsza jest okrągła o średnicy dwudziestu kilku centymetrów) smarujemy masłem i posypujemy niewielką ilością bułki tartej, żeby ciasto nie przywarło. Formę wypełniamy ciastem na dnie i trochę na ściance, mniej więcej do 5 cm. Bazę wsadzamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łamiemy ją i wsadzamy do miseczki. Duży garnek napełniamy wodą, a na spód kładziemy odwrócony talerzyk. Miseczka postawiona na talerzyku nie powinna dotykać wody. Garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy na dużym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy patyczkiem (np. od sushi), ale może być też zwykła łyżka.
W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Gdy będą już białe i prawie sztywne, dosypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, rum (można go zastąpić aromatem waniliowym). Na koniec dolewamy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Gotowy mus wylewamy na bazę i zostawiamy w zimnie na noc (min. 4 godziny).
Tuż przed podaniem ubijamy śmietankę. Strzykawką do ozdabiania ciast wykładamy bitą śmietanę na środek tarty i posypujemy kakao.
Smacznego ;)
Źródło: Moje Wypieki
Wygląda bardzo apetycznie! Myślę, że się skuszę i zrobię sama :) czekam na dalsze przepisy.
OdpowiedzUsuń